Sal. Introducció.

La sal és l’única roca comestible per l’ésser humà, també forma part de molts ritus religiosos i socials. Ha estat durant segles forma de pagament o moneda, als legionaris romans els pagaven el “salari”. Era una de les mercaderies més preuades de les grans caravanes entre Àsia i Àfrica; Europa conserva camins de la “ruta de la sal”.
S’ha utilitzat en totes les cultures conegudes com a conservant i com a condiment, a això es deu la seva importància.
Amb les noves tecnologies alimentàries no és tan necessària com a conservant, a més l’extracció i distribució són molt més fàcils de manera que ha perdut el “toc màgic” que tenia.
La sal comuna o clorur de sodi és un element fonamental per a l’activitat muscular, cel · lular i nerviosa de l’organisme humà. Controla l’equilibri electrolític. Proporciona el sabor salat, però també és reforçadora d’altres sabors i aromes, mitiga el sabor àcid.
Quan sobrepassem una quantitat diària de sal retenim aigua i si això s’allarga acaba afectant als ronyons, provocant alteracions cardiovasculars i hipertensió arterial. La sal no aporta calories a la dieta, però la retenció de líquids porta a un augment de pes.
Una dieta equilibrada ha de contenir com a màxim 6 gr. de sal al dia, sembla que la quantitat habitual a Espanya està prop dels 10 gr. per persona i dia.
En aquest tema, com en gairebé tots els que comentem en aquesta web, arribem a la conclusió que és molt important la moderació ja que parlem d’un element imprescindible que és perjudicial si “ens passem”.
Continuarem parlant de la sal i la forma de reduir-la.

Teresa Avilés , Infermera Comunitària EAP Sant Adrià-1

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s