Aquesta setmana està dedicada a la gent gran.
L’esperança de vida ha augmentat molt i el que ens interessa és que els anys de més que vivim els poguem aprofitar amb salut i bon humor, amb dinamisme i ganes de fer coses, el que anomenen una vellesa activa.
Les necessitats en l’alimentació no varien gaire però hi ha una sèrie de factors que fan canviar l’alimentació:
– La dentadura en molts casos impedeix mastegar amb normalitat, això pot repercutir en l’estómac, causant males digestions.
– La percepció de sabors disminueix, es crea una afinitat pel salat envers el dolç.
– En quant a la hidratació: desapareix la sensació de set, per això hem d’oferir líquid, especialment a l’estiu per evitar la deshidratació.
– Les necessitats nutricionals són les mateixes però la tendència és a rebaixar les proteines, ens hem d’assegurar que no sigui així.
És molt important continuar amb l’activitat física.
Amb la jubilació desapareixen les obligacions però també baixen les necessitats de moviment, seria bo cada dia fer una mica d’exercici com caminar, anar en bicicleta, nedar…
Els exercicis de força ajuden a mantenir el to muscular, descarregant la força de les articulacions. Adquirir una bona postura evita mals d’esquena i de cervicals, millorant molt la qualitat de vida.
Tant l’alimentació com l’exercici tenen una repercusió directa sobre el benestar psicològic a qualsevol edat.
Altres activitats que ajuden molt a l’autonomia i el benestar de la gent gran són les que es fan en grup: anar al casal a jugar a cartes, ballar, jugar a la petanca o al que agradi i diverteixi al grup.
Teresa Avilés , Infermera Comunitària EAP Sant Adrià-1