Malaltia celíaca

La malaltia celíaca es produïda per l’intolerància al gluten.
Aproximadament un de cada 150 europeus la pateix.
El gluten es la proteïna dels cereals, conté glutenines, prolamines, lípids i aigua.
Les prolamines són la part tòxica per als celíacs i es troben al blat, a l’ordi, al sègol i a la civada.
El sistema immunitari desenvolupa una resposta alterada quan la mucosa de l’intestí prim s’exposa a les prolamines del gluten. Afectant a la capacitat d’absorció de nutrients.
Els símptomes més freqüents són alternança diarrea/ restrenyiment, distensió abdominal i dolor abdominal.  En els nens pot afectar el creixement.
Aliments que poden consumir sense problema els celíacs per substituir cereals són l’arròs, blat de moro, fajol, mill i quinoa.
Es recomana no consumir aliments preparats, de tota manera a la comunitat europea és obligatori avisar a l’etiqueta si el producte conté gluten.
Vigilarem especialment els productes de pastisseria i bolleria industrial. Les fleques ofereixen pa apte per celíacs, normalment de farina de blat de moro.
També tindrem especial cura amb la pasta, al mercat la tenim apte per celíacs.
La majoria dels aliments que trobem a la natura no contenen prolamines del gluten, per la qual cosa els pacients celíacs poden fer una dieta variada, equilibrada i sana sense grans problemes. És convenient sobretot en els nens que no es sentin especials, a taula tothom menja el mateix.

 

 Teresa Avilés , Infermera Comunitària EAP Sant Adrià-1

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s