Estèvia, herba dolça

planta_de_steviaS’utilitza a Paraguai des de l’època precolombina. Els Guaranís l’anomenaven “herba dolça”.

Va estar prohibida a Europa, fins que es va demostrar que no era tòxica.

L’11 de novembre de 2011 el Parlament Europeu, mitjançant el reglament UE 1131/2011, va autoritzar l’ús d’edulcorants derivats de l’estèvia a tots els països membres.

L’estèvia és una planta de la família del gira-sol, originaria del tròpic i subtròpic  americà, amb un efecte edulcorant 300 vegades superior al de la sacarosa i sense cap valor calòric.

La ingesta diària admissible es de 4 mg/Kg de pes.

Se li atribueixen molts beneficis per a la salut, molts d’ells relacionats amb els efectes antioxidants de la planta. Fins ara no s’han pogut demostrar aquests beneficis.

És una planta fàcil de cultivar, les fulles són les que s’utilitzen com a edulcorant en forma d’infusió o deixant-les assecar i triturant-les. També la trobem en preparació de farmàcia, líquida, en pols o en pastilles.

En aquests moments ja s’utilitza molt a la indústria alimentària com a edulcorant en làctics, en refrescos, i en pastisseria.

És una bona opció per a les persones amb problemes de pes, o diabètics als quals els agrada el dolç.

Teresa Avilés, infermera comunitària. Equip d’Atenció Primària Sant Adrià-1.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Estèvia, herba dolça

  1. Mercé Bassolas ha dit:

    Puedo recomendar la estevia a mis pacientes diabèticos con la seguridad que no les será perjudicial?

  2. Encarna Oña ha dit:

    Hola! me gustaría saber si la estevia se puede utilitzar para hacer bizcocho, es decir si aguanta las temperaturas elevadas.
    Muchas gracias!

    • Hola Encarna;
      buenos días, siento el retraso en contestarte, en periodo de vacaciones no tenemos la agilidad que nos gustaría.
      En cuanto a tu pregunta, si la estèvia se puede utilizar para cocinar. Debes tener mucho cuidado pues endulza considerablemente mas que el azúcar, puedes preparar una infusión con las hojas tanto verdes como secas y usar esta infusión como si fuera cualquier edulcorante liquido, hay quien utiliza directamente las hojas, la dosificación es mas complicada.
      Pruebalo ya veras como no te arrepientes.
      Saludos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s