Plantes medicinals

FarigolaLa història de les plantes medicinals es remunta a un passat llunyà. És sabut que les plantes són indispensables per al desenvolupament animal. En la cadena alimentària, nodreixen els animals herbívors, els quals al seu torn alimenten els carnívors.

El fet que els animals facin servir les drogues vegetals per a la seva curació ha estat demostrat per persones estudioses del tema, fins i tot ho podem comprovar sovint quan observem com gats i gossos es purguen menjant herba. Així mateix, hi ha insectes que sembren el niu amb farigola a causa segurament de les seves propietats desinfectants.

La professió d’herbolari és una de les més antigues de la humanitat. A la civilització romana, existien els ”herbarii” (herbolaris) que portaven a vendre als mercats les herbes que recollien ells mateixos, sobretot durant les festes florals dedicades a Flora (deessa de la primavera). Després de la Guerra del Francès es van establir els primers herbolaris, ja en botigues fixes.

Hi han molts tipus de preparacions com tisanes (infusió, maceració i decocció), tintura, extractes fluids, destil·lació, xarops, suc fresc, pols, oleomacerats, vins vegetals. Com a preparacions d’ús extern tenim els bafs, compreses, ungüents vegetals, banys, cataplasmes.

Algunes de les recomanacions que fem al CAP són les infusions de farigola, bafs d’eucaliptus, pròpolis…

Com es prepara una infusió? S’obté abocant aigua bullent damunt les plantes. Després s’han de tapar hermèticament a fi i efecte d’evitar la pèrdua de vapor que conté els principis actius, sobretot els volàtils, com les essències. Es deixen reposar durant 5 o 10 minuts tapat i després es filtra.

Com es prepara una decocció? Consisteix en bullir les plantes en aigua durant 5 o 20 minuts a una temperatura superior al punt d’ebullició, en un recipient tancat per evitar l’evaporació. S’utilitza per arrels, tiges fortes i escorces deixant-les macerar en aigua durant cert temps abans de filtrar-la. Temps d’ebullició: fulles dures 2 minuts; arrels 5 minuts; escorça 5 minuts, grans sencers 8 minuts.

Més informació al web del Gremi d’Herbolaris

Mariangels Salgado, infermera de l’ Equip d’Atenció Primària Sant Adrià-1.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s