Mantenir una bona postura

tai-chiEl model d’ infermeria de Virgínia Henderson parla de 14 necessitats bàsiques que l’esser humà ha de tenir cobertes per dur una vida saludable. En aquest bloc parlem habitualment d’una d’elles, alimentar-se. Però una altre de prioritària és moure’s i mantenir una bona postura, que és de la que comencem a parlar avui.

La postura funcional és  la que adoptem sense donar-nos. Per proporcionar una imatge àgil i lliure, no deu ser exagerada ni tensa. Es construeix des dels peus al cap, de forma que tots els membres estiguin en optima relació entre si i respecte a l’espai que els rodeja. Està influenciada per la  força i la flexibilitat, però també per factors culturals, hereditaris, professionals i fisiològics.

La postura ideal utilitza la mínima tensió i rigidesa per permetre la màxima eficàcia amb una despesa mínima d’energia. Per aconseguir una funció eficaç, necessita suficient flexibilitat a les cames i malucs. El resultat són gestos elegants i una sensació de benestar. El caràcter i el temperament de la persona es reflecteixen en la postura i els moviments. Però aquests es poden educar, i així canviar l’actitud de la persona vers la vida.

Per aconseguir mantenir una bona postura, la musculatura ha de estar forta: sobre tot la que reforça la columna vertebral, malucs i pelvis. Durant les pròximes setmanes anirem proposant exercicis específics per aconseguir una bona postura. Comencem per les cames, caminar cada dia de forma vigorosa, pujar i baixar escales, anar en bicicleta, córrer, ballar, són exercicis que mantenen les cames en bon estat i que no costen gaire d’adaptar al ritme de vida quotidià. Aquest tipus d’exercici oxigena tota la resta de músculs i  proporcionen benestar a la persona.

Continuarem parlant de com treballar la musculatura per sentir-nos millor. Ara, aprofitem i anem a treballar les cames.

Teresa Avilés , Infermera Comunitària EAP Sant Adrià-1

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari